Categories: Uncategorized

Generatia X sau generatia Y

Am aflat azi, într-un scurt reportaj din emisiunea lui Moise Guran de la TVR (Biziday) că fac parte din generația Y. Așa ne-au numit ei, generația X, iar ce mi se pare interesant e că m-am regăsit în multe aspecte prezentate aici. Citez:

„Generația neînțeleșilor: se fac dezbateri foarte multe în legătură cu generația Y, așa este numită, generație care acum vine din urma și dă sau nu la o parte generația X; adică cei născuți între anii 1965 și 1980 sunt generația X, iar cei de după sunt generația Y, mai pe românește așa noi le zicem hipsteri; sigur n-are legătură cu definiția clasică…
Ei sunt un pic altfel, generația asta Y a celor născuți după anii ’80, care au intrat în câmpul muncii, n-au prins partea aia de comunism, n-au prins nimic din comunism, nu-și amintesc decât dacă eventual au fost șoimi ai patriei, după care au înțeles capitalismul în cea mai dură fază a lor.

Ei sunt diferiți, citesc cărți, dar cel mai adesea nu le citesc răsfoindu-le, ci le citesc de pe tabletă, citesc e-book-uri de exemplu și au niște trăsături psihologice care în cele mai dese cazuri îi pun în conflicte cu șefii lor.

Când te naști cu calculatorul în casă și evoluezi în același timp cu tehnologia și internetul devii o persoană informată dar mult mai diferită decât generația anterioare.

Tinerii care au intrat în câmpul muncii după anul 2000 reprezintă o generație aparte și deci au nevoie și de un alt tratament la locul de muncă. Aceștia au un profil cu totul diferit, căci rareori accepta o atitudine umilă față de șefi încearcă să aducă mereu idei inovative în companie și suferă atunci când ideile lor nu sunt puse în practică. Aceasta este concluzia firmei de consultanță în resurse umane Heart.

Adaptarea managerilor și patronilor de companii la acest stil de munca este însă foarte grea, asta pentru că de obicei patronii companiilor fac parte din altă generație și acceptă mai greu puseurile de personalitate ale angajaților. Probabil de aici pleacă și problemele angajării tinerilor din ziua de astăzi și rata mare a șomajului în rândul acestora. Specialiștii în resurse umane sunt de părere că generația Y este greu de înțeles în rândul angajatorilor, dar este la fel de important ca patronii să-și schimbe gândirea, mai ales că se estimează că peste 5 ani piața forței de muncă va fi în proporție de 40% acoperită de tinerii născuți între anii 1980 și 2000.

Deși prea des sunt catalogați ca fiind leneși și autosuficienți, tinerii din generația Y sunt de fapt ceva mai
educați dar într-un alt sens. Este posibil să aibă mai puține cărți citite decât colegii lor mai în vârstă, dar au o mai bună formare tehnologică. Potrivit unui studiu realizat de University of North Carolina, generația Y este obișnuită să-și schimbe atenția în medie de 27 ori pe oră, comutând între platforme media cum ar fi laptopuri, tablete, smart-phone-uri și televiziune.

Ba mai mult, ei trebuie lăudați permanent și apreciați pentru ceea ce fac, asta pentru că sunt obișnuiți să primească feedback instant, la fel ca pe rețelele de socializare. Practic nu au răbdare să aștepte după evaluările pe care le fac managerii de companii periodic.

Dar pentru a ajunge să aibă succes pe plan profesional este nevoie de un pic mai mult decât de educație și de experiență. Provocarea specialiștilor în resurse umane este de fapt să facă cele 2 generații aflate acum în câmpul muncii să lucreze împreună, să se influențeze reciproc și să evite conflictele.

Interesant este că 76% dintre tinerii care fac parte din generația Y cred că șeful lor ar avea ce învăța de la ei, iar 65% spun ca ar putea fi mentori ai colegilor mai în vârstă, mai ales când vine vorba despre tehnologie…”

Întreaga emisiune o puteți găsi aici!

Spread the love
Liviu

Share
Published by
Liviu

Recent Posts

Mr. Robot’s speech about religion

"Is that what God does? He helps? Tell me, why didn't God help my innocent…

5 years ago

Tokyo

Tokyo, un oraș pierdut în timp pe de-o parte, futurist pe de alta, locul care…

5 years ago

Planificarea unei călătorii

Deși research-ul, informarea, e consumatoare de energie si timp, satisfacția pe care ți-o dă o…

5 years ago

Noi contra voastră – citate

”Cel mai rău lucru când vine vorba despre alții e că suntem dependenți de voi.…

5 years ago

Spectacolul naturii – aurora boreala

Islanda, 18 Octombrie 2018 https://youtu.be/Z81K56RYeGc Cu un indice kp mic, 3, și maxim 15% șanse…

6 years ago

Valea Sacră

Despre împrejurimile Cusco-ului se spune că reprezintă paradisul amatorilor de drumeții. Păduri tropicale, piscuri înalte,…

7 years ago