Categories: Nonclasificat

Jocurile copilariei noastre

Hello everybody! Iata ca revin cu un subiect pe care de multa vreme vroiam sa-l expun intr-un blog: jocurile copilarie noastre! Adica ce ne jucam noi toata ziua. Am sa le si explic, ca poate prin alte locuri se numesc altfel. Ah, ce dor mi-e de vremurile alea cand n-aveam nici un gand sau griji sau nevoi… doar sa se termine scoala, sa ne putem juca….
Asadar (am sa le pun in ordinea in care-mi vin in minte):
1. Fooootbal toata ziua in parcarea din spatele blocului, in parculetul din fata care acum pare atat de mic, de te miri cum puteam juca ceva acolo… Fotbal intre noi, fotbal impotriva altor echipe din cartier. Doar vecinii mai strigau toata ziua ca le lovim masinile sa plecam din parcare, uneori mai si veneau sa-ti ia mingea! Noroc ca eram shmecheri Fugeam mai repede!
2. Ascunsea – simpla: unul se pune si mijeste (numara pana la 10-20 cu fata la perete) in timp ce toti ceilalti se ascund pe undeva “cine nu-i gata il iau cu lopata” “10 metri in departare, c-am pornit in cautare” “cine-i in spatele meu, mijeste in locul meu” =)), apoi asta porneste si-i cauta. “primul mijeste si ultimul scapa turma” Seara era super misto!
– cu mingea: asta era mai grea pt cel care trebuia sa-i gaseasca pe toti. Era un loc anume unde era pusa mingea, apoi unul o tragea si pana era adusa inapoi, ceilalti se ascundeau…
– cu semne: asta nu mi-o amintesc atat de bine. Stiu ca o echipa statea un timp in bloc, in timp ce ceilalti faceau semne (segeata, x) cu creta pe unde se ascundeau, semne false pe traseu si trebuiau sa ajunga la locul de unde au plecat inainte sa fie gasiti de ceilalti, care intre timp plecau in cautarea lor.
3. Prinsea – cu toate felurile ei, pe adunate (pe care ii prindeai erau cu tine si trebuia sa-i prindeti pe ceilalti), pe catarate (pe bara, garajul lui Lel, usa de la intrarea in bloc, pe masini, oriunde, doar sa nu fii prins), pe animale… Astea nu cred ca necesita explicatii suplimentare 😛
4. 7 pietre: O minge de tenis, si 7 bucati de pietre care sa stea una peste cealalta. De preferat faianta. Se fac 2 echipe, una e la prindere iar cealalta la aruncare. Ideea e: de la o anumita distanta arunca fiecare mingea sa doboare cele 7 pietre, apoi fugea toata echipa. Ei trebuiau sa le aseze din nou una peste alta, fara a fi atinsi cu mingea de catre ceilalti. Dupa ce aruncau toti membrii unei echipe, venea cealalta si tot asa! Super tare si asta!
5. Chem la razboi: Desenam un cerc mare si il imparteam egal in cati eram. Fiecare isi punea un nume de tara. Apoi unul arunca mingea cat mai sus “chem la razboi, chem la razboi… franta”, iar cel care era cu franta trebuia sa prinda mingea si sa spuna “stop”. Ceilalti fugeau cat mai departe pana spunea asta stop. Apoi cel din cerc avea voie sa faca 3 pasi in exterior catre cel pe care vroia sa-l atace cu mingea si arunca. Daca il nimerea ii lua o parte din tara, daca nu ii lua celalalt. Pana tot globul era cucerit de unul din noi!
6. Ratele si vanatorii: 2 vanatori care se pun la o anumita distanta intre ei si restul rate intre cei 2. Si vanatorii arunca de la unul la altul cu mingea incercand sa nimereasca ratele. daca rata prindea mingea castiga o viata in plus, daca era lovit, parasea jocul.
7. Tara, tara vrem ostasi: 2 echipe. Ne tineam toti coechipierii de maini formand un lant. Si incepem “tara, tara, vrem ostasi”, ” pe cine?”, ” pe X”, iar X trebuia sa rupa o legatura in lantul celorlalti. daca reusea, mai luau un jucator de la invinsi in echipa lor, daca nu, ramanea la noua echipa!
8. Pac, pac: Tot 2 echipe, daca vedeai un adversar “pac cosmin” si cosmin era impuscat.
9. Am prins si perioada cu tevile de berman, ce lupte mai duceam…. Asta e, Ceausescu construia blocuri, aveam “pusti” sofisticare cu multe tevi
10. Sticluta cu otrava: Ne tineam fiecare de cate un deget al celui care trebuia sa ne prinda si striga “sticluta, sticluta cu… apa” etc., iar cand striga cu otrava toti fugeam. Care era prins trebuia sa stea pe loc si nu mai putea reintra in joc decat daca trecea altul neatins printre picioarele sale!
11. Obligatea la perete cu mingea, pana iesea batranica de la partea “tu, du-te de aici”
12. Tenis de parcare, ca doar nu putea sa-i zicem tenis de camp
13. Tenis cu piciorul, “lavole”. O gramada am bagat jocul asta!
14. Elastic: – joc de fete, dar, mama, ce bun mai eram! Mai ales la “ratza”. Si mai stiam numerele, saptamana, coca-cola si cate si mai cate… Apoi din categoria prinsea mai intra si prinsea in elastic: unul legat la ochi trebuia sa-i prinda pe ceilalti, toti in elastic.
15. Bulgareala de iarna era nelipsita! 2 echipe, fiecare pe o parte a drumului; nu aveai voie sa treci de mijlocul strazii, si dai….
16. Sotron – no coment,
17. 9 pietre: era cu o piatra mai mare pe care o nimereai cu mingea si apoi trebuia s-o treci de la 1 la 9 prin toate casutele desenate pe asfalt intr-un dreptunghi, fara sa fii lovit cu mingea de catre adversari.
19. Flori, fete sau baieti, melodii sau cantareti, bineinteles cu o gama mult mai larga de domenii. 2 alegeau un numar si fiecare, pe rand, trebuiau sa-l ghiceasca. Care reusea isi alegea un domeniu, din care cei 2 plecau si isi alegeau fiecare cate ceva din acel domeniu, apoi cel pe care il alegea norocosul castigator ramanea in continuare si puneau impreuna alt numar! Si tot asa…
20. Mai erau jocurile cu mingea la o poarta, “nemteasca” (unul sta in poarta iar ceilalti trebuie sa dea gol, fara ca mingea sa cada pe jos inainte de sut), fotbal la o poarta – victorie, un portar si 2 echipe, apoi altul cu 2 in poarta si doi trag, cred ca razboi, obligatea ceva… Bara de sus 3 11m, bara de jos, 1.
Si multe altele pe care am sa mi le amintesc si am sa vi le spun… Dar de unde le stiam oare? Si de ce azi nu se mai joaca mai nimeni asa frumos ca noi?
Credeti ca aveam nevoie de calculator, de animax si jetix? Nuuu, doar sa scapam de la scoala sa mergem acasa sa ne jucam… Toaaaata ziua, pana seara cand ne chemau parintii prin case!

Spuneti-mi si voi daca am omis ceva, sau daca pe la voi erau si altele…

Spread the love
Liviu

View Comments

  • Mai tine-ti minte jocul de elastic? Imi aduc aminte vag, insa nu as putea sa ma joc - poate careva is aminteste in detalii.

  • chems:)) =)) popa prostul...:)) lool ce vremuri superr....fara batai de cap si nervi..

    • Stop la leu, pe ăsta nu-l ştiu. Stop la perete aveam. De fapt "la perete, la perete Stop!" Unu stătea cu faţa la perete, zicea faza aia şi se-ntorcea brusc şi pe care-l vedea mişcând îl trimitea înapoi la linie. Ceilalţi trebuia să se apropie de peretele unde stătea ăsta fără să fie văzuţi când se întorcea respectivul. Primul care ajungea nevăzut câştiga!

  • bravo vere...cautam pe net cum se joacă jocul "chem la razboi" si ghci ce...am gasit pe blogul tau...ce m+am bucurat...multumim ca ne aduci aminte de vremurile de alta data...bafta in continuare

    • N-ai pentru ce. Aşa a fost copilăria noastră, frumoasă, plină de jocuri ce azi s-au cam uitat, din păcate...

    • Mersi. Pac-pac cu ţevile de berman, din câte îmi amintesc, e asemănător cu ascunsea pe semne. Se fac 2 echipe, una "mijeşte" undeva (de exemplu într-o scară de bloc stăteam), apoi ieşeam afară, unde aveam un careu care ne era casa să nu ne împuşte ceilalţi, apoi ieşeam afară şi pac - pac! Ăştialalţi se ascundeau pe unde credeam că au o poziţie bună şi când veneau adversarii, tot pac-pac! Ceva de genu'! Şi ce mai arme mai aveam, cu ochean şi 4-5 ţevi, o adevărată armă, plus "gloanţele" ataşate printre ele... Superb!

Share
Published by
Liviu

Recent Posts

Mr. Robot’s speech about religion

"Is that what God does? He helps? Tell me, why didn't God help my innocent…

5 years ago

Tokyo

Tokyo, un oraș pierdut în timp pe de-o parte, futurist pe de alta, locul care…

5 years ago

Planificarea unei călătorii

Deși research-ul, informarea, e consumatoare de energie si timp, satisfacția pe care ți-o dă o…

5 years ago

Noi contra voastră – citate

”Cel mai rău lucru când vine vorba despre alții e că suntem dependenți de voi.…

5 years ago

Spectacolul naturii – aurora boreala

Islanda, 18 Octombrie 2018 https://youtu.be/Z81K56RYeGc Cu un indice kp mic, 3, și maxim 15% șanse…

6 years ago

Valea Sacră

Despre împrejurimile Cusco-ului se spune că reprezintă paradisul amatorilor de drumeții. Păduri tropicale, piscuri înalte,…

7 years ago