Cuvântul care s-ar potrivi cel mai bine escapadei de patru zile în Martinica e ”animat”. Am pornit la ora 1 pm dintr-un New-York acoperit de zăpadă și-am ajuns în Fort de France spre seară, la 27 de grade Celsius. Cele cinci ore de zbor au trecut destul de repede printre ațipeli și pagini răsfoite. După aterizare am așteptat mai mult de un ceas într-o coadă ce se deplasa cu viteza melcului, să închiriem mașina rezervată din timp. Majoritatea întâmpinau probleme la plata cu cardul, așa că dacă plecați de-acasă și-aveți de gând să achitați sume considerabile cu cardul ar fi mai bine să anunțați banca/băncile, pentru a evita posibile complicații și mai ales pentru a-i lăsa pe ceilalți să se miște. Cum suntem posesorii unei răbdări ardelenești (keep calm by nature) am trecut peste asta fără să ne fie afectată buna dispoziție. De la aeroport la studio-ul în care ne-am cazat n-am făcut mai mult de jumătate de oră pe un drum foarte bun. Insula are o infrastructură demnă de invidiat. Drumurile sunt puțin cam înguste, dar lipsesc cu desăvârșire gropile și denivelările atât de des întâlnite în România. Am stat pe o stradă aproape de centru, îngustă și dubioasă la o primă privire. Un fel de Călărașilor pentru cunoscători, plină de ”margarete” inofensive, variate și zâmbitoare. Cam asta găseai la ceas de seară pe majoritatea străzilor din capitală.
În Fort de France, diminețile-s minunate. La ora cinci, înainte de răsăritul soarelui, găsești vânzători instalați în piață, gălăgioși și bine dispuși în spatele tarabelor pline cu fructe și legume proaspete. Capitala freamătă de viață înainte de zori. Oamenii-s înconjurați de-o aură de relaxare și bună dispoziție care te îmbrățișează binevoitoare odată ce te afli în preajma lor. Înainte de șapte dimineața, micuța plajă din capătul ”Savanei” era presărată cu vârstnici, majoritatea localnici, înviorați după o scurtă escapadă în mare. Îți bucură privirea copiii gălăgioși cu uniforme drăguțe mergând spre școală, tineri zvelți traversând grăbiți străzile înguste și simpaticele doamne dolofane cu eșarfe de culori țipătoare învârtite pe cap. La îngânarea cu ziua se deschid ”boulangerii” ce risipesc în aer un miros de patiserie proaspătă căruia n-ai cum să-i reziști. Muzica insulară răzbate vioaie din mașinile ce împăienjenesc matinal străzile capitalei. Martinica are cele mai multe mașini pe cap de locuitor din toate teritoriile Franței. Cele mici sunt foarte populare și-am văzut la Dacii cum n-am văzut în țară. Spre seară, orașul intră într-o ușoară amorțeală. Anumite zone continuă să fie animate dar nu mai au același freamăt din zori. Două seri la rând ne-am bucurat de-o trupă numeroasă de toboșari ce exersau în parcarea din apropierea parcului. Iubitori de tobe găsești peste tot în Martinica. Sunetele clare și ritmate se aud din case, din curți, parcuri și plaje, din parcare sau chiar de pe holul băncii BNP Paribas din capitală. În Anses d”Arlet, răsunau din spatele secției de poliție, în pauza de masă. Cântă în timpul liber, se bucură de muzică și n-ai să vezi în fața lor borcane sau cutii ce te îmbie să plătești spectacolul.
Din portul aflat la capătul ”Savanei” se poate lua feribotul care-n 20 de minute te duce în Pointe du Bout și la plajele Anse Miltan și Anse a l’Ane. Asta în cazul în care n-aveți de gând să explorați insula și vă rezumați la capitală, plajă, apă și soare; sau vă decideți să nu închiriați mașină, deși e recomandabil, transportul în comun fiind deficitar. Lipsa transportului explică numeroasele mașini ce rulează continuu prin orașe și sate. Am vizitat nordul insulei, sudul și coasta de vest. Estul l-am omis îndrăgostindu-ne iremediabil de satul pescăresc Anses d’Arlet și plajele Anse Dufour și Anse Noire, cărora le-am acordat mai mult timp decât am plănuit inițial.
Impresionant, autentic și șarmant sunt cuvintele ce definesc aceste locuri. Anses d’Arlet: cu biserica ce-și deschide ușile aproape în mare, cu pontonul ce prelungește calea dintre altar, porți și apa turcoaz a Caraibelor, valuri line, palmieri, bărci colorate, mini restaurante improvizate pe plajă, case mici și străzi înguste, patiserii delicioase, fructe proaspete – le găsești pe toate în centrul satului ce-l poți străbate pe de-a întregul într-o oră sau mai puțin chiar. Majoritatea locuințelor sunt așezate-n rânduri pe deal, iar de pe ponton, satul ordonat, centrul și biserica aflat la poalele caselor, oferă o priveliște impresionantă. Înainte de Anses d’Arlet se află plaja
Din Anses d’Arlet am dat o fugă până-n Anse Dufour, plaja la care am revenit a doua zi, încântați peste măsură de apa ei clară. Aici ne-am bucurat de snorkeling după pofta inimii. Nu e nevoie de vreo excursie costisitoare care să te scoată-n larg pentru a te bucura de recifuri de corali, bancuri de pești, broaște țestoase, vegetație marină, arici de mare și pești colorați. În Anse Dufour le întâlnești pe toate aproape de mal. Apa nu-ți trece cu mult de zona pieptului și deja pătrunzi în acest paradis acvatic. Sună hilar, dar pești mai prietenoși ca-n Martinica n-am găsit vreodată. Broaște țestoase ce mai nu se lasă mângâiate, și ”sergenți majori” ce se adună curioși spre palmele tale întinse. Am stat toată ziua-n apă și-am ieșit afară ca două porodici bine coapte. A meritat, deși pielea noastră e cam roșiatică după această escapadă. În Anse Dufour găsești doar un restaurant și un bar/butic alături. Programul e de la 12:30 la 2:30 fără excepții. Impresionantă această lejeritate la oamenii din Martinica. Nu se omoară cu ore prelungi de muncă și par departe de goana nebună după bani în care sunt antrenați majoritatea. Deși ar avea clienți nenumărați, chiar și la ore târzii, acest lucru nu-i impresionează pe deținătorii localurilor. Timpul lor liber e mai prețios decât banii. Cel puțin așa pare dacă analizezi programul de lucru al instituțiilor publice precum și a restaurantelor. Trei ore de muncă dimineața și încă trei după-masa, cu pauză de două ore între ele. Alte restaurante deschid vreo două ore dimineața, două după-masa iar în week-end mai deschid și seara. În Fort de France lucrurile stau altfel, dar în alte orașe mari, precum fosta capitală St-Pierre, am întâlnit aproximativ același program ca al satelor pescărești adormite. În zone frecventate de turiști găsești ici-colo câte un restaurant care se abate de la regulă, deci nu-i risc de flămânzire.
Înainte de a ajunge la St-Pierre am trecut prin Ajoupa – Bouillon, un sat înconjurat de plantații nesfârșite de bananieri. La câteva minute de Ajoupa un drum lateral te duce la Gorges de la Falaise – un râu printre stânci ce te poartă spre o cascadă izolată. Ca să ajungi la capăt, să-ți bucuri privirea cu minunata apă curgând în ropote de pe stânci trebuie să te dovedești temerar, adâncimea râului depășind pe alocuri nivelul pieptului.
În sudul insulei se află celebra plajă ”Les Salines” un golf lung de un kilometru jumate acoperit cu nisip alb și fin, îmbogățită de numeroși palmieri. Marea e calmă, presărată uneori cu valuri, curată dar nicidecum atât de clară ca la Anse Dufour. E plină de tarabe turistice, vânzători ambulanți, locuri umbroase în care poți plăti pentru un relaxant masaj, chioșcuri cu produse de artizanat, snacks-uri și alte lucruri ca la Mamaia :). N-am fost impresionați de agitația găsită acolo dar Les Salines e cea mai populară plajă din sudul insulei și merită un drum dacă țintiți și alte locuri din apropiere, cum ar fi
Mâncarea e predominant franțuzească cu câteva specialități creole: acras – gogoși cu gust de pește, boudin creole – un fel de cârnați sângerete, cu aromă de dafin verde și ti-punch-ul – o băutură din rom, zahăr brun și lime.
Vremea plăcută, oamenii, peisajele, rânduiala fără stres a zilelor, marea Caraibelor, muzica, diminețile pline de viață te fac să îndrăgești Martinica și să-ți pară rău după ea în drumul spre casă.
A.I.
"Is that what God does? He helps? Tell me, why didn't God help my innocent…
Deși research-ul, informarea, e consumatoare de energie si timp, satisfacția pe care ți-o dă o…
”Cel mai rău lucru când vine vorba despre alții e că suntem dependenți de voi.…
Islanda, 18 Octombrie 2018 https://youtu.be/Z81K56RYeGc Cu un indice kp mic, 3, și maxim 15% șanse…
Despre împrejurimile Cusco-ului se spune că reprezintă paradisul amatorilor de drumeții. Păduri tropicale, piscuri înalte,…