Noi contra voastră – citate

”Cel mai rău lucru când vine vorba despre alții e că suntem dependenți de voi. Că ne influențați viețile. Nu doar oamenii pe care-i alegem, care ne plac, ci și voi, toți ceilalți – idioții. Voi, ăia care stați în fața noastră la coadă, voi, ăia care nu știți să conduceți ca lumea, voi, ăia cărora le plac serialele tv proaste și care vorbiți prea tare în restaurant și ai căror copii îi molipsesc pe-ai noștri de norovirus la grădiniță. Voi, ăia care parcați strâmb, ne furați joburile și votați cu partidul greșit. Da, și voi ne influențați viața, clipă de clipă. Doamne Dumnezeule, ce vă mai urâm din cauza asta!”

”Leo a crezut că o să fie mai bine. Dar a fost mai rău. Are doisprezece ani și, în vara asta, învață că oamenii vor prefera întotdeauna o minciună simplă, în loc de un adevăr complicat, căci minciuna are un avantaj imbatabil: adevărul trebuie să spună tot ce s-a întâmplat,, pe când minciuna trebuie să fie doar ușor de crezut”

”Când totul se prăbușește în jur, te refugiezi în singurul lucru pe care știi că poți să-l controlezi. Orice altceva doare prea tare. Așa că te duci la muncă și te ascunzi acolo, precum alpiniștii care își fac adăpost în troiene când se apropie furtuna.”

”Dacă vreți să știți de ce oamenii sacrifică totul pentru iubire, trebuie să înțelegeți mai întâi cum s-au îndrăgostit. Uneori nu-i nevoie de mare lucru ca să te îndrăgostești. Doar de timp.”

”Ana se teme de el. La beție oamenii nu-și mai simt propria greutate, nu înțeleg că pot inspira frică fie și doar dând buzna în casă. Sunt uragane ce pustiesc păduri tinere. Se ridică amețiți de la masa din bucătărie și se clatină încolo și-ncoace, fără să bage de seamă ce calcă în picioare. A doua zi nu-și amintesc nimic, iar sticlele goale au fost adunate, paharele spălate în secret și casa e cufundată în tăcere. Nimeni nu zice nimic. Nu văd niciodată pustiul pe care îl lasă după ei în propriii copii.”

Noi contra voastră – Fredrik Backman

Spread the love