Bien… Mon amour Montreal!

La putin timp dupa trecerea granitei se simtea deja in aer iz frantuzesc. Ca un tot la atmosfera aceasta europeana erau milele transformate in kilometri, toate semnele de circulatie si denumirile localitatilor in franceza plus incantarea noastra de a ajunge iar pe plaiuri, desi canadiene, europene la aspect, civilizatie si cultura.

Era cam pe la apus cand am trecut granita. Ne-astepta nu prea departe un Montreal inserat si rabdator pe care noi eram grabiti sa-l cunoastem. Orasul, comparativ cu nebunia New Yorkului era parca intrat in transa, stradute calme, oameni senini..


Am urcat sus pe dealul observatorului, iar inaintea noastra ca o mare cu ape linistite se asternea Montrealul.. Vazusem de sus de nenumarate ori New York-ul, cu o priveliste ce te lasa fara grai; vezi orasul misunand, framatand de viata, agitat, excentric si nebunatic pe cand acum, in fata ochilor cuprinzi cu vederea un oras ca un lan de grau ce se-unduieste calm in adierea vantului, ordine, un loc in care observi cu mirare ca timpul nu e pe fuga. Nimic nu iese ostentativ in evidenta ci doar luminite maruntele cat vezi cu ochii iar putin mai rasarit se vede turnul satului olimpic unde in ’76 Nadia scria istorie.

Vedem si Basilica Notre Dame, ne plimbam prin piata pustie dinaintea ei. Te-ncearca sentimente frumoase cand privesti din piata spre catedrala, si-o vezi mareata, tacuta si albastra..

A doua zi vremea canadiana ne-ntampina cu-n soare rusinos si vant ceva mai indraznet. Vizitam centrul vechi care e destul de “molesit” Ne-am fi asteptat la o zona istorica mai plina de viata. Ne plimbam pe stradute pietonale simpatice si binenteles gustam faimoasul poutine intr-un local, ca sa zicem asa…interesant.
Admiram cladiri vechi, localuri, ne plimbam si ne bucuram de priveliste.
Poutine
Parcul Mount Royal e de departe cel mai frumos parc vizitat. Grandios, impunator, alei kilometrice, veverite jucandu-se si-o toamna de basm. Vedem prin parc copii in grupuri nu foarte numeroase. Unii zvapaiati, altii visatori, unii pusi pe sotii, glumeti, indrazneti, fetite carliontate cu buchete de frunze in mana. Iti inseninau ziua si risipeau o energie-n jur de te trezeai razand odata cu ei. Ne-am plimbat pana la lac si-am visat cu ochii deschisi la perioada aceea dulce numita copilarie.

Dupa doza de nebunie, joc si inocenta culeasa din parc am pornit spre adrenalina ce vine odata cu-n tur de pista facut pe circuitul de formula 1 Gilles Villeneuve. Desi n-am putut rula cu viteza obisnuita pentru un asemenea loc, ne-am bucurat de moment invartindu-ne de doua ori, coborand din masina si topaind la linia de start :))

Montrealul e frumos, e plin de locuri turistice, bogat in natura si oameni faini. Ne-am perindat si noi prin locuri cu importanta istorica sau prin muzee, dar ce ne-a ramas din Montreal e sentimentul cald ce ti se pune in suflet odata cu amintirea lui.

Frumoase case, frumoase strazi, frumosi oameni!

AI

Spread the love