Le Monde: Continuitatea la putere, în România, a unor persoane legate de comunism

   Întârzierea enormă şi lipsa de voinţă pentru deschiderea arhivelor fostei Securităţi explică, în România, continuitatea la putere, după ’89, a unor persoane legate de regimul comunism, acestea aflându-se în Parlament, presă sau administraţie, comentează Le Monde, în pagina electronică de duminică.

   Într-un amplu material intitulat “Otrava din vene”, ziarul francez afirmă că multe dintre aceste persoane şi-au menţinut poziţiile deşi “au informat, au redactat rapoarte sau, chiar mai rău, au fost integrate în aparatul de represiune“.

   Timp de 20 de ani, elitele din România au ştiut să se protejeze de trecut, având ca aliat Justiţia, slabă şi deseori coruptă, adaugă articolul referitor la dosarele fostei Securităţi şi cercetarea arhivelor acesteia.

   Ziarul francez afirmă că Ion Iliescu, fost cadru al Partidului Comunist, ales la conducerea României pentru două mandate după 1989, “a mizat nu pe transparenţă faţă de crimele trecutului, ci pe uitare”. “Fără a avea un discurs nostalgic, el a vrut să întoarcă pagina, să o ardă”, adaugă Le Monde.

   “Timp de zece ani, această mantie de plumb se va menţine. Dar trecutul sfârşeşte prin a se impune în dezbaterea publică”, afirmă ziarul francez, referindu-se la înfiinţarea CNSAS, în 1989.

   Le Monde scrie şi despre deciziile preşedintelui Traian Băsescu de înfiinţare a Comisiei pentru studierea crimelor comunismului şi de condamnare a comunismului, în 2006, în faţa Parlamentului.

   Articolul descrie detaliat cazul scriitorului Vasile Gavrilescu, fost deţinut politic, care a reuşit, după mai mulţi ani de demersuri, să îşi citească dosarul de Securitate, dar se referă şi la cazul Monei Muscă, apreciind că acesta este “cel mai simbolic” şi afirmând că aceasta se numărase printre partizanii adoptării unei legi a lustraţiei, sau la confruntarea realizată de Stelian Tănase cu unul dintre prietenii săi, care s-a dovedit a fi informator al Securităţii.

   Referindu-se la arhivele fostei Securităţi, Le Monde afirmă că “metastazele regimului aveau o anvergură fără termen de comparaţie în Europa, cu excepţia STASI est-german”.

   Ziarul încheie amplul material cu o declaraţie a purtătorului de cuvânt al lui Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator fiind descris drept “unul dintre personajele cele mai controversate, la limita dintre afaceri şi politică”.

   “Subiectul nu ne interesează, nu corespunde strategiei noastre. Trecutul nu este grija noastră”, susţine purtătorul de cuvânt al lui Voiculescu, preluat de publicaţia franceză.

 

Sursa: www.mediafax.ro

Spread the love