Best în Yucatan peninsula – Cenote

Levitație… sau nu prea.
Piscine sacre, naturale, mistice, importante și magnifice. Lacurile și râurile de suprafață sunt extrem de rare în Yucatan, în schimb o rețea complexă de râuri subterane împăinjenește peninsula. Majoritatea cenotelor sunt conectate la această rețea. Apele au ieșit la suprafață prin surparea parțială sau totală a acoperișului calcaros al grotelor subterane, formând piscine naturale cu apă proaspătă și limpede precum cristalul. În adâncurile lor s-au găsit numeroase artefacte mayașe, rămășițe umane sau vestigii paleontologice, precum și evidențe că mayașii foloseau cenotele pentru sacrificiul uman. Frumusețea istorică și geologică a acestor piscine e incontestabilă, iar plăcerea de a înota într-o zi toridă în apele limpezi și răcoritoare ale cenotelor te face să te îndrăgostești de ele iremediabil.

Cenote Azul

 

Aflată pe drumul dintre Playa del Carmen și Tulum, Azul a fost prima cenotă vizitată. Ajungând la ea, ne-am simțit de parcă am fi pătruns într-un ținut magic. Ape limpezi, luminoase, podulețe înguste, ponton de lemn, lume încântată de bălăceală, raze de soare sclipind pe suprafața apelor de cristal.

 

Odată ajunși sus pe stâncă, deși pare înfricoșător la prima vedere, e greu să reziști tentației…

Întunecimea apei străbătută de câte o rază de soare, gupylăi agitați înotând în haită prin fața ta, vegetație, rădăcini îmbârligate, roci sculptate de apă… de parcă ne-am fi băgat capul în acvariul de acasă.

Natural fish massage

Gran Cenote

 

Situată pe drumul dintre Tulum și Coba, Gran Cenote am vizitat-o în ziua următoare, pe la amiază. Spre deosebire de Azul care se așterne în toată splendoarea ei la picioarele tale și o poți cuprinde întreagă cu privirea, la Gran Cenote trebuie să cobori scări în subteran și să descoperi un bazin mărunțel despre care nu știi ce să crezi la o primă vedere.

Apoi am văzut tuburile de snorkeling venind din stânga, din dreapta, de pe culoare ascunse văzului și curiozitatea a atins cote maxime. Străbătută de la un capăt la altul cu nerăbdare Gran Cenote s-a dovedit a fi superbă. Nu o surclasa pe Azul și nici nu puteai spune de ea că-i mai frumoasă, dar era mai grandioasă, mai misterioasă, mai darnică, mai întinsă și mai bogată.

Cenota Ik-Kil

Cu ape cam verzui și adânci pentru a fi îmbietoare, Ik Kil e totuși impresionantă privită de sus.

Ik Kil
E una dintre cele mai populare cenote fiind aflată în imediata apropiere de Chichen Itza (numeroși turiști sunt aduși aici de companiile de turism din Cancun), dar ocupă locul de la coadă în clasamentul nostru. E totuși haios și te bine dispune să urmărești săriturile în apă ale numeroșilor turiști care o vizitează, dar și o experiență interesantă să te-arunci în gol de pe platforma cimentată.

Cenote Xlacah

E singura cenotă pe care am găsit-o în interiorul unui sit arheologic, la Dzibilchaltun.

 

Un capăt al piscinei atinge patruzeci de metri adâncime. În 1958 o echipă de scafandri de la National Geografic s-a scufundat în adâncurile ei scoțând la iveală peste 30.000 de artefacte mayașe, cele mai importante dintre ele fiind expuse în muzeul aflat la intrarea în Dzibilchaltun, la nord de Merida.

I can see you!

Cenota Dos Ojos

Tot pe drumul dintre Playa del Carmen și Tulum se află și Dos Ojos (doi ochi), un sistemul masiv de peșteri subterane și una dintre cele mai frumoase cenote.

Aici, scuba-diving-ul e foarte popular, la fel ca și snorkeling-ul. Unele zone pot fi explorate doar alături de un ghid și înarmați cu lanterne. La cât de deasă e bezna, nici nu te încumeți să mergi fără ditamai grupul. Second eye e mai spectaculos decât first eye, și mai mare. Intrarea la fiecare ochi se face separat, iar lângă second eye e amenajată o zonă de relaxare cu numeroase hamace întinse între copaci.


Vezi și: Ruinele statului Yucatan

A.I.

Spread the love