Birocratia ucide Romania

birocratieDupă o întâmplare adevărată!

Mi-a expirat cartea de identitate (buletinul) la sfârșitul anului trecut. Ajuns în țară, ca orice om care respecta legile, am vrut sa mi-o reînnoiesc, să reintru în legalitate. Dar ce sa vezi, sistemul nu mă lasă! Sistemul îmi cere, printre alte acte cât se poate de justificate, să am certificatul de naștere în original! Adică cum, m-am născut din nou, mi-am schimbat datele din certificatul de naștere între timp? ”Am aici cartea de identitate veche, expirată, pe care tot voi mi-ați eliberat-o, și o copie de pe certificatul de naștere, de ce vreți să vedeți originalul?!” ”Ne pare rău, vă trebuie certificatul de naștere în original”.

N-am să vorbesc nimic despre modul în care am fost ”servit” la ghișeu, despre cum am stat la coadă (având 4 oameni în fața mea) mai bine de o oră… Am auzit de prea multe ori faza cu ”ce vrei mai mult de la funcționarul din administrație, care e prost-plătit, sătul și dezgustat de sistemul din care face parte”. Păi ce să vreau, ori te miști, ori pleci și lași pe altul care vrea să lucreze acolo (chiar și pentru 1000 ron pe luna)!

Am avut totuși noroc că sunt născut în județul de domiciliu, mi-au eliberat o carte de identitate provizorie, valabilă 3 luni, altfel nici nu vreau să mă gândesc care era procedura… Birocratia ucide România!

Dar nici n-aș fi avut nevoie de carte de identitate, dacă sistemul bancar nu era atât de ticăloșit! Nu poți efectua nicio operațiune în bancă (indiferent că ea e BCR sau Volksbank) fără carte de identitate. Adică nu contează că te legitimezi cu pașaportul valabil peste tot în lume (mai puțin în România se pare), nu te poți atinge de banii tăi, de conturile tale!!! Ca o comparație, la americani permisul de conducere e tot ce ai nevoie chiar și pentru a zbura cu avionul!

Și până la urmă cine e de vină pentru sistemul birocratic care mai mult te-afundă decât să te ajute? Funcționarul mărunt de la ghișeu? Nu, bineînțeles că șefii lor numiți politic și idioții care fac legile așa cum sunt sau, mai bine zis, care le strică decât să le facă!

Spread the love