Cum se obține viza turistica pentru Canada (Consulat NY)

Am să vă relatez pe scurt procesul prin care am trecut de curând, în vederea obținerii vizei turistice pentru Canada. Vă avertizez încă de la început că trebuie să vă înarmați cu multă răbdare pentru aceasta aplicație! Am prieteni care nu au rezistat până la capăt și au renunțat când au văzut ce formulare trebuie completate ;))

Conform ultimelor zvonuri (nu știu să fie nimic reglementat oficial), începând de anul viitor (2016), cetățenii români care au mai călătorit anterior în Canada sau posedă viză pentru SUA, nu vor mai avea nevoie de viză și pentru Canada, ci vor putea aplica printr-un program Visa Waiver mult mai ușor.

 Pentru început intrați pe site-ul Consulatului Canadei la NY, http://www.cic.gc.ca/english/ si citiți informațiile referitoare la condițiile ce trebuiesc îndeplinite pentru a aplica, timpul in care vi se va procesa aplicația (pentru NY e 45 zile), etc.

Veti începe procesul de aplicare prin a răspunde unor întrebări la finalul cărora vă vor spune daca sunteți eligibili sau nu să obtineți viza cerută. Sunt întrebări simple, de genul “ați mai fost in Canada”, “aveți rude acolo”… La final va trebui să vă creați un cont de utilizator pe site-ul lor, un cont pe care îl veți folosi de acum înainte și până la finalizarea procesului. Din momentul deschiderii aplicației aveți la dispoziție 60 de zile pentru a finaliza procesul. Vă veți alege 3 întrebări de securitate, răspunsurile lor (vi se va cere câte un răspuns la fiecare login). Apoi câteva pagini (2-3) în care sunteți nevoiți să acceptați termenii și condițiile lor, click OK și ajungeți la pasul următor: Încărcare documente.

Pentru pasul de încărcare documente aveți nevoie de un scanner si imprimantă. Sunt vreo 3-4 formulare de completat (unele pot fi salvate direct pe computer și încărcate pe website, fără a mai fi nevoie de tipărire). Va trebui sa răspundeți unor întrebări legate de locul de muncă, părinți, frați, surori, adresele lor, afilieri politice sau militare, tot felul de întrebări. Veți fi nevoiți apoi să vă scanați pașaportul, toate paginile, să dovediți mijloacele existențiale, câți bani aveți la dispoziție pentru această vizită, pe unde ați mai călătorit în ultimii 10 ani… Aici le-am tipărit o mică scrisoare in care le-am spus că am călătorit prin Europa, dar fiind cetățean al UE, nu am vize doveditoare. Dacă mai aveți bilete de avion sau alte chitanțe, le puteți atașa aici.

Urmează apoi sa încărcați o poza cât mai recentă. Atenție la specificații, căci au o grămadă de detalii de urmărit, mărimea ei, fără podoabe. Aici am folosit un website gratuit care ți le formatează exact pentru cerințelor lor, Vezi aici.

După ce ați încărcat câte un document la fiecare câmp pe care vi-l cer acolo, urmează plata. Bine de știut că se poate realiza online, cu orice card de credit Visa sau MasterCard. Aici e punctul unde am avut probleme. Sau, mai bine zis, ei au avut probleme cu site-ul. Cam o săptămana îmi tot dădeau erori, ba mă trimiteau la întrebările de securitate de la începutul procesului, ba nu îmi mai afișau fișierele încărcate deja, ba îmi dădeau eroare înainte să pot plăti. Dar după o săptămână totul a revenit la normal și am reușit să finalizez procesul. După realizarea plății, 100 CAD, veți primi un mesaj în contul creat (doar aici vă veți putea verifica stadiul în care se află aplicația) prin care vă vor confirma că ați aplicat cu succes. După circa două săptămâni de așteptare, am fost anunțat că mi-au acceptat cererea de viză și mi-au cerut să le trimit pașaportul. Aici altă birocrație idioată! Chiar dacă locuiești în clădirea de lângă Consulat, pașapoartele trebuie trimise printr-o firmă intermediară; nu pot fi depuse personal sau trimise prin poștă, ca înainte. VAC (Madison cu 41 str) se numește, iar în mesajul de confirmare pe care îl veți primi de la Consulat veți avea și câteva vagi detalii despre ce urmează să faceți. Detalii de pe site-ul lor aici. În mare, veți avea nevoie de încă un formular (cerere de consimțământ), mesajul tipărit din contul de la cig prin care vă cer să le trimiteți pașaportul, o foaie pe care să lăsați detaliile de contact,  mai plătiți 31,19USD (cu cardul, la sediul lor e cel mai simplu) si mai așteptați până vă vin înapoi pasapoartele înca o săptămână (în cazul meu).

În concluzie, după o lună de așteptare și multă răbdare în procesul de aplicare, am primit viza turistică pentru Canada, cu multiple intrări și valabilitate până la expirarea pașaportului.

Spread the love